Kosteloos een auto huren na uw verkeersongeval

Het zou u maar overkomen, betrokken raken bij een verkeersongeval als gevolg waarvan u niet meer in het bezit bent van een auto die u kunt gebruiken. Betekent dit dat u dan een auto moet huren uit uw eigen zak, om daarmee naar uw werk te gaan? Nee, indien de aansprakelijkheid van de wederpartij is erkend, worden ook de kosten van een huurauto vergoed door de verzekeraar van de wederpartij. Dit betekent dat u zorgeloos verder kunt met uw leven, terwijl wij ondertussen de kosten voor u bij de wederpartij declareren.

Zodra de aansprakelijkheid is erkend, dient de wederpartij het geheel van de huurkosten te dekken. Hier doet de verzekeraar van de wederpartij vaak moeilijk over. Doorgaans proberen verzekeraars een kostendekking van 75% te hanteren. Dit omdat zij menen dat uw eigen auto niet meer in gebruik is en dat u daardoor kosten bespaart. Deze kosten begroot de verzekeraar op 25% van de huurkosten. Dit geeft echter blijk van een onjuist rechtsopvatting. Zo was het klachteninstituut Kifid in diens uitspraak (nr. 2017-396) van oordeel dat 100% van de huurkosten van een vervangende auto voor vergoeding in aanmerking komen. Dit betekent dat verzekeraars onterecht een richtlijn toepassen waaruit zij afleiden dat een vergoeding van 75% rechtvaardig zou zijn. U kunt derhalve, indien een vervangende auto noodzakelijk is, zonder daarover te peinzen overgaan tot het huren van een auto. De kosten hiervan zullen immers geheel door de verzekeraar van de wederpartij gedekt moeten worden.

Wij hebben veel van onze cliƫnten kosteloos geholpen aan een vervangende auto. Heeft u van de verzekeraar van de wederpartij meegekregen dat u een vervangende auto, deels of in zijn geheel, uit uw eigen zak moet betalen? Of heeft uw huidige schadebehandelaar iets soortgelijks medegedeeld? Neem dan kosteloos contact met ons op zodat wij kunnen uitzoeken of u tekort wordt gedaan.